Ръст на опитите за телефонни измами. Броят им се увеличава и

...
Ръст на опитите за телефонни измами. Броят им се увеличава и
Коментари Харесай

Внимание! Полицията отчита ръст на опитите за телефонни измами

Ръст на опитите за телефонни измами. Броят им се усилва и то в пъти. Неофициалните данни, с които разполага полицията, демонстрират, че лъжливите позвънявания към стационарни телефони през ноември са били към 4000, през декември – 6000, а през януари са към този момент 8000. Само за първия месец на тази година осъществените телефонни измами са 19, а за същия интервал на предходната година са били с пет по-малко.

Най-крупната машинация от Нова година до момента е от преди дни, когато стара жена даде 60 000 лв. на измамници.

Телефонните измамници съумяват да се свържат с 82-годишната Желязка преди дни. Тогава звъни домашният ѝ телефон, тя подвига, а мъжът от другата страна на слушалката се показва за доктор. 

Вдигам и какво да чуя: „ Синът ви е ударен от кола, кракът му на четири места е строшен и е доста тежко. Ще би трябвало да му създадем интервенция и трябват доста пари. Операцията коства 85 000 лв., тъй като се поставят железа, описа Желязка Иванова.

Тя споделя, че няма толкоз доста пари, а има 60 000 лв.. След това в дома на Желязка идва жена, която взима парите ѝ.

„ Винаги употребяват мулета, само че от време на време употребяват повече от едно муле в схемата “, съобщи за bTV основен контрольор Златка Панинкова, която е шеф бранш „ Измами “ в ГДНП.

82-годишната жена е излъгана по един от най-използваните сюжети. Има и случаи, в които нарушителите се показват за служители на реда и споделят, че организират интервенция и убеждават евентуалната си жертва, в случай че телефонни измамници се свържат с нея, да им даде поисканите пари. Те дават обещание, че ще задържат нарушителите и ще върнат сумата. По този сюжети е осъществена най-крупната машинация - за 600 000 лв.. Парите са давани поетапно в продължение на година и половина.

„ И жертвата – възрастен мъж разбра, че е жертва на телефонна машинация, когато пристигна в Национална полиция, с цел да търси парите, които е дал на мнимите служители на реда, до момента в който е съдействал за осъществяване на интервенция “, добави Панинкова.

В различен сюжет измамниците се показват за юристи и настояват, че непосредствен на евентуалната им жертва, е провокирал злополука със умрял човек или дете. Искат пари, с цел да го освободят от наказателна отговорност.

„ Даването на парите може да бъде посредством персонално предаване на мулето, мятане през прозорец или оставяне на място “, изясни Панинкова.

При една от най-крупните телефонни измами в София жертвата дава 400 000 лв.. Част от сумата се оставя в това електрическо табло в центъра на София и на метри от Орлов мост.

От полицията са безапелационни – желаят ли ви пари по телефона – не ги давайте. Затворете и подайте сигнал на телефон 112. Но не от телефона, по който сте говорили с телефонните измамници, тъй като от време на време те задържат връзката механично. И може да се окажете в обстановка, в която още веднъж говорите с тях, а не с оператор на незабавния телефон.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР